Kinesiologie

yin en yang


De eeuwenoude Oosterse geneeskunde leert ons dat er in al wat leeft yin en yang zit. Deze 2 universele energiekrachten zijn tegengesteld aan elkaar en werken tegelijk op ons in. Ze hebben allebei hun kwaliteiten. De ene kan niet zonder de andere en ze vullen elkaar perfect aan. Daarom zie je in het yin-yangsymbool ook een witte stip in het zwarte deel en omgekeerd.

Het mooie aan de Oosterse geneeskunde is dat ze het lichaam als geheel bekijkt, want alles hangt samen. Ons lichaam streeft naar evenwicht, yin en yang houden elkaar in balans. De yinne energie breekt oud materiaal af, koelt af en ontspant, terwijl de yange energie nieuw materiaal opbouwt, verwarmt en kracht geeft. Geraken deze polen te ver uit evenwicht, dan loopt er iets mis.

Door een eenvoudige test kunnen we bepalen hoe yin of hoe yang u op dit moment bent. De gebruikte methode heet de polariteitstest; ze werd ontwikkeld door een Belgische arts, Marc Elsen.


Polariteitstherapie volgens Marc Elsen:


Ongezond zijn is te beschouwen als een weegschaal die uit evenwicht is. De oorzaak moet opgespoord worden. De yin polariteit in de ene schaal moet evenveel wegen als de yang polariteit in de andere schaal van de weegschaal. Kwalen ontstaan volgens Marc Elsen als één van de twee polariteiten zich doorslaggevend in het lichaam opgestapeld heeft. Het lichaam en de geest herstellen als dit onevenwicht terug in evenwicht is gebracht. Door te zoeken naar de oorzaak kan de mens zichzelf herstellen door zijn voeding aan te passen. Wij moeten leren onszelf te verzorgen.’


De Polariteitstest:


Als je je polariteit kent - meer yin of meer yang - kan je je evenwicht hervinden door je voeding aan te passen. Elk voedingsmiddel heeft een bepaalde yinne en yange energie. Je kan bewust kiezen voor uitgebalanceerde of afwisselende voedselcombinaties waar het hele gezin beter van wordt.


Zo zijn prei, selder, boontjes, banaan, peer, avocado en noten zoals cashewnoten, pindanoten en amandelen yin.

Wortelen, pompoen, ui, peterselie, rijst en quinoa zijn yang, net zoals vlees, en harde kaas.


Wij helpen en leren je graag op weg in deze materie. Een overzichte yin yang voedingstabel kan je bij ons aankopen. Met deze tabel wordt het klaarmaken van voeding een stuk overzichtelijker.

Ze is ontwikkeld door A. Deen