KRUIDENTHEE

KRUIDEN EN GEZONDHEID, EEN HELE GESCHIEDENIS


Het gebruik van kruiden is zo oud als de mensheid zelf. Van in het begin heeft de mens bij ziekten naar kruiden gegrepen en de efficiënte werking ervaren.

De oudste informatie over geneeskrachtige planten staat in spijkerschrift beschreven op de kleitabletten van ongeveer 5.000 jaar v.Chr. Hipocrates, grondlegger van de natuurgeneeskunde, heeft geschriften achtergelaten waarin diverse kruiden zijn beschreven. Karel de Grote heeft een  belangrijke bijdrage geleverd aan de kruidengeneeskunde. Hij had verorderingen uitgeschreven  ‘De Capitulare de villis - een lijst met 78 kruiden'. Op alle landgoederen moesten bepaalde bomen, gewassen en zelfs kruiden aanwezig moesten zijn om hongersnood en ziekten te voorkomen.

Uit de renaissance zijn drie grote Nederlandstalige herboristen bekend. Rembert Dodoens (1517-1585) uit Mechelen was lijfarts van Maximiliaan II van Oostenrijk en van Rudolf II. Carolus Clusius (1526-1609) kwam uit Frans-Vlaanderen, hij richtte in Wenen de botanische tuin in en de plantentuin van de universiteit van Leiden. Lobelius (1538-1684) kwam eveneens uit Frans-Vlaanderen, was lijfarts van Willem van Oranje en was als herborist werkzaam aan het hof van koning James I. Hij staat bekend om zijn plantensystematiek. 

Zowel bij de Grieken als de Romeinen hadden de kruiden meestal verschillende namen. Hoe merkwaardiger en indrukwekkender de plant er uitzag, des te meer namen gaf men haar. Dat zorgde vaak voor verwarring. Deze traditie is tot in de eerste helft van de vorige eeuw blijven bestaan. In de oudere kruidenboeken werden altijd meerdere namen vermeld die van streek tot streek verschillend waren. Tegenwoordig hebben kruiden naast hun wetenschappelijke naam slechts één Nederlandse naam zodat verwarring is uitgesloten.

Allereerst willen we je bedanken dat je even de tijd neemt om onze kruidenthee’s van naderbij te bekijken. Je hebt een goede keuze gemaakt. Geen gewone thee meer, maar kruidenthee! Het voordeel hiervan is dat je geen theïne meer drinkt, wat even erg is als cafeïne.

Al onze kruidenthee's zijn gemaakt van hoge kwaliteitskruiden. 100% biologisch, er zijn geen sproeistoffen of scheikundige producten gebruikt tijdens de teelt. De samenstelling van onze kruidenthee wordt ‘à la minute’ gedaan. Geen bulkverpakking, maar nog echt de kruiden selecteren en de kruidenthee samenstellen. Ons assortiment is het laatste jaar toegenomen, dit dankzij de vraag die we van jullie kregen.

Van verschillende kruidenthee’s hebben we meer dan één versie, de ‘original’ en de ‘new taste’ . De éne doet niet onder voor de andere! We hebben deze gemaakt om jullie de mogelijkheid te geven een andere smaak te hebben maar met dezelfde werking. Uiteraard mag je beide combineren, zo tover je zelf  nog een andere smaak naar boven.


In ons kruidentheekrantje vind je al de kruidenthee’s terug die we momenteel allemaal aanbieden. We hebben ze voor jullie gesorteerd volgens werking, wat het makkelijker maakt om ze terug te vinden.

We starten in ons overzicht met de kruidenthee’s voor ieder moment… deze mag je steeds combineren met een andere kruidenthee. Overdrijf wel niet in het combineren, hou dit op maximaal 2 verschillende kruidenmengelingen.

Hieronder vind je aantal knoppen terug om ons kruidentheekrantje, ons bestelformulier en onze huidige feestdagen acties te downloaden.

Je kan ons kruidentheekrantje best op je PC bekijken. Het is ontwikkeld in A3 formaat, wat het lezen op een smartphone niet echt makkelijk maakt.

Bij de eerste bestelling sturen we dit afgedrukt op gerecycleerd papier mee, hou dit zeker bij, dat maakt het handiger om in de toekomst bestellingen te plaatsen voor kruidenthee’s.